Sağlık Sorunları

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Sağlık Rehberi
  4. »
  5. Diş Törpüleme Nedir? Diş Törpüleme İşlemi Nasıl Yapılır?

Diş Törpüleme Nedir? Diş Törpüleme İşlemi Nasıl Yapılır?

Sağlık Sağlık -
14 0

Diş törpüleme, dişlerin daha düzgün ve estetik bir görünüm kazanmasını sağlamak amacıyla yapılan bir işlemdir. Dişler arasındaki ufak boşlukları gidermek, şekil bozukluklarını düzeltmek ve dişleri birbirine daha uyumlu hale getirmek için uygulanır. Dişlerin yüzeyinden çok ince bir tabaka kaldırılarak yapılır ve genellikle ortodontik tedavi ile birlikte kullanılır.

Diş Törpüleme Nedir?

Diş törpüleme işlemi, dişlerin bazılarının uzun olduğu durumlarda uygulanan bir uygulamadır. Dişlerin boyutuna bağlı olarak ortaya bazı sağlık problemleri çıkabilir. Kişinin ağzı dişlerin uzunluğundan tam kapanmayabilir. Bazı durumlarda da kişinin dişlerinin uzun bir yapıda olmasına bağlı olarak dişler dudağa batarak rahatsızlık verebilir. Bu gibi durumlarda diş törpüleme işlemine başvurulur. Dişler törpülenerek kısaltılır ve dişlere şekil verilir. Böylelikle daha estetik bir görünüm elde edilmiş olur. Sadece dişlerin uzun olması ile ilgili değil aynı zamanda dişlerde oluşan farklı problemler için de törpüleme işlemi uygulanabilir.

Dişlerin törpüye ihtiyaç duyup duymadığını öğrenmek için alanında uzman kişiler tarafından muayene edilmeniz gerekir. Dişlerinizin durumuna bağlı olarak farklı tedavi yöntemlerinin de uygulanması gerekebilir. Sadece görünüşten rahatsız olan kişilerde sağlık durumunu etkileyecek herhangi bir problem olmadığı sürece diş törpüleme işlemi yaptırmayı tercih edebilir. 

Diş Törpüleme Neden Yapılır?

Diş törpüleme genellikle kişilerin diş boyutlarını eşitlemek için uygulanan bir tedavi yöntemi olarak kabul edilir. Bu tedavi yöntemi günümüzde estetik açısından da sıklıkla tercih edilir bir hale geldi. Kişilerin diş yapılarından dolayı kendini beğenmemeye başlaması törpüleme işlemlerine olan talebi daha da arttırmaya başladı. Dişlerin farklı boyutlarda olması özellikle kadınları daha fazla rahatsız eden bir durum olarak bilinir. Fakat diş törpüleme işlemi sadece kadınlara değil her cinsiyetten ve her yaştan kişiye uygulanabilen bir işlemdir. Diğer bir ismi ile mikro konturlama işlemi özellikle çarpık dişlerin düzeltilmesi için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Törpüleme işleminin yapılma nedenlerinin en başında kişilerin daha hoş görünen dişlere sahip olması yer alır. 

Diş Törpüleme İşlemi Kimlere Yapılır?

Diş törpüleme işlemini herkes yaptırabilir. Özellikle dişlerinde bazı sorunlar olan kişilerin bu işlemi yaptırması daha doğru olacaktır. Diş törpüleme işlemi yaptırabilecek kişilerin dişlerinin çarpık ya da kırık olması gerekir. Dişleri farklı uzunlukta olan kişiler ve dişler arasında boyut farkları olan kişilerde dişlerini törpületerek bu sorundan kurtulabilir. Bunların haricinde ise dişlerinde kaplama olan kişiler, diş yüzeyinde pütürlük olan kişiler, diş lekesi olan kişiler ve tartar sorunu olan kişilere de diş törpüleme işlemi uygulanması mümkündür. Bazı diş problemlerinin tedavisinde de ek olarak törpüleme işlemi uygulanabilir. Diş teli tedavisinde de diş törpüleme işlemi yapılma ihtimali vardır. 

Diş Törpüleme Türleri Nelerdir?

Diş törpüleme işleminin farklı türleri vardır. Kişinin dişlerinde ortaya çıkan probleme bağlı olarak hangi tür törpüleme işlemi yapılacağına muayene olunan diş hekimleri karar verir. Ön diş törpüleme işlemi genellikle ön dişlerin daha hoş görünmesi için uygulanır. Gülücük estetiği uygulamalarında da bu işlem sıklıkla tercih edilir. Dişinde tırtıklanmalar olan kişilere ise tırtık törpüleme işlemi yapılır. Böylelikle kişinin dişi pürüzsüz hale gelir. Uzun diş törpüleme işlemi ise uzun olan dişlerin kısaltılması için yapılır.

Bazı kişilerin diş uçları sivri bir yapıya sahiptir. Bu sivriliğin düzeltilebilmesi için diş ucu törpüleme işlemi yapılır. Bazı kişiler ise özellikle dişlerinin uçlarını sivriltmek ister. Bu işlem de yine diş ucu törpüleme işlemine dahil olacak şekilde uygulanır. Tavşan dişleri olan kişiler bu durumdan rahatsızlık duyabilir. Bu durumda da tavşan diş törpüleme işlemi uygulaması yapılır. Köpek diş törpüleme işleminde sadece köpek dişleri törpülenir. Köpek dişlerinin uzun olması hem sağlık açısından risk barındırır hem de gülüş estetiğini bozan bir yapıya sahip olabilir. Bunların haricinde ise kırık dişlere törpü yapılır. 

Diş Törpüleme İşlemi Nasıl Yapılır?

Diş törpüleme alanında uzman diş hekimleri tarafından yapılan cerrahi işlemlerdir. İlk olarak genel bir ağız ve diş muayenesi yapılır. Daha sonrasında ise törpülenmesi gereken kısım detaylıca incelenir. Böylelikle cerrahi aletler hazırlanır ve diş törpüleme işlemine başlanır. Diş üzerinden oldukça ince tabakalar törpülenerek işlem gerçekleştirilir. Bu noktada fazla törpüleme yapılmaması için üzerinden birkaç kez geçmek gerekebilir. Törpüleme işlemlerinde genellikle anestezi uygulamasına gerek yoktur. Kişilerin acı eşiği oldukça düşük ise gerekli olması halinde anestezi uygulaması yapılarak da bu işlem gerçekleşir.

Çocuklarda Diş Törpüleme Nasıl Yapılır?

Çocuklarda genellikle diş kırılmalarına bağlı olarak törpüleme işlemi uygulanır. Zorunlu olmadığı takdirde küçük yaştaki çocuklara bu tarz işlemler yaptırılmaması gerekir. Fakat çocukların sağlığını etkileyen bir diş problemi olması halinde cerrahi olarak törpüleme işlemi gerçekleştirilir. Çocuklardaki diş törpüleme işlemi ile yetişkinlerdeki törpüleme işleminin herhangi bir farkı yoktur.

Diş Törpüleme İşlemi Kaç Saat Sürer?

Törpüleme işleminin süresi, törpülenecek olan dişin olduğu bölgeye göre değişiklik gösterir. Aynı zamanda kaç dişin törpülenmesi gerektiğine bağlı olarak da bu işlem süresi uzayabilir. Diş törpüleme işlemi ortalama beş dakika sürer. Fakat detaylı olarak işlem yapılması halinde bu süre yarım saate kadar uzayabilir. Törpüleme işlemi genellikle tek seansta yapılabiliyor olsa da bazı kişilerin törpülenme işlemlerinin iki seansa kadar uzayabilme ihtimali de vardır.

Diş Törpülemenin Zararları Nelerdir?

Törpüleme işleminin genellikle diş minesine zarar verdiği hakkında bazı bilgiler vardır. Bu durumun herhangi bir kesinliği yoktur. Diş törpüleme işlemini genellikle sağlık açısından ve estetik açısından yaptırmak mümkündür. Törpülenme işleminden ziyade işlem sonrası diş bakımını aksatmak kişilerin diş sağlığı açısından çok daha zararlı olarak bilinir. Diş sağlığına her zaman dikkat etmek gerekir. Fakat dişlere herhangi bir işlem yapıldıktan sonra ekstra özen gösterilmesi gerekir.

Diş Törpüleme Hakkında Sık Sorulan Sorular

Diş törpüleme sonrası ağrıya ne iyi gelir?

Diş törpüleme sonrası ağrı hissi oldukça normal bir durumdur. İşlem uygulanan dişler ya da diş etleri ağrı yapabilir. Bu gibi durumlar için genellikle diş hekimleri tarafından hastaya reçeteli bazı ilaçlar verilir. Bu ilaçlar içerisinde ağrı kesiciler de yer alır. Verilen ilaçların aksatılmadan düzenli olarak kullanılması, işlem sonrası ağrının ortadan kalkmasına destek olur.

Diş törpüleme kaç yaşında yapılır?

Diş törpüleme işlemlerinin yetişkinlik döneminde yapılması çok daha uygundur. Çocuklarda süt dişlerinin dökülüp yerine yeni dişlerin çıkmış olması gerekir. Bu nedenle süt dişleri dökülüp yerini yeni dişler almadan öncesinde törpüleme işlemi yapılmaz. İlerleyen süreçte ise kişinin sağlık durumunu etkileyen bir durum varsa buna bağlı olarak törpüleme işlemi yapılır. Fakat estetik açısından yapılacak olan törpüleme işlemleri için reşit olmak gerekir.

Diş törpüleme acıtır mı?

Törpüleme işlemi genellikle acısızdır. Fakat bazı kişilerin acı eşiği normalin altında olabilir ya da çok hassas dişlere sahip olabilirler. Bu gibi durumlarda hafif bir acı hissi olabilir. Acı hissi olduğu zaman mutlaka diş hekimine bilgi vermek gerekir. Kişinin acısı dayanılmayacak şiddette ise kişiye anestezi uygulanır.

Diş törpüleme sonrası ağrı nasıl geçer?

Törpüleme işlemi yaptıran kişilerde ağrı oluşmaya başladığı zaman ferahlatıcı içerikli gargaraları kullanabilirler. Bunun haricinde ise diş macunu ile hafifçe diş fırçalanması da mümkündür. Özellikle hassas dişler için olan diş macunları bu işlemler sonrasında daha etkili olur. Ağrının şiddetine bağlı olarak ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Ağrının şiddeti artmaya devam ettiği takdirde ise mutlaka diş hekimine gidip muayene olunması gerekir.

Törpülenen diş çürür mü?

Diş törpüleme işleminin diş çürümesi ile herhangi bir alakası yoktur. Törpülenen dişler ne çürüğe neden olur ne de çürümeyi önler. Dişlerinizin bakımına dikkat etmeniz halinde diş çürümelerinin önüne geçmeniz mümkündür. Bunun haricinde ise diş çürümesini önleyen herhangi bir uygulama yoktur.

Kaynak : www.memorial.com.tr

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir